BORAVAK DJECE NA OTVORENOM TIJEKOM ZIME

 

Piše: Zoran Buhač, pedagog

Pošto su se niske temperature zadržale i duže nego što se pretpostavljalo, a boravak djece na otvorenom je poželjan i u zimskom periodu ponavljamo obavijest u vezi potrebe boravka na zraku čak i kada su temperature niže od nule.

Iako su vremenske prilike u posljednje vrijeme doista iznimne zbog niskih temperatura, boravak na otvorenom je za djecu poželjan iz nekoliko razloga usprkos vremenskim uvjetima. Dugotrajan ili stalan boravak u zatvorenom povećava mogućnosti oboljenja i produljenja bolesti dišnih putova zbog suhog zraka koji isušuje sluznicu. Prostor koji se ne prozračuje postaje plodno tlo za daljnji razvoj bolesti.

Boravak na zraku ima mnoge pozitivne učinke na zdravstveno stanje djece. Osim potrebe za kretanjem koje je nužno u razvoju predškolske djece, boravak na otvorenom je bitan za poticanje cirkulacije, jačanje mišića, jačanje kostiju, bolju okretnost i gipkost. Osim toga, u zimskom periodu sluznica se vlaži i čisti se sekret iz dišnih putova. Ako djetetu na otvorenom procuri nos ili krenu suzi oči, ne znači da je bolesno ili zarazno, već da je sluznica ovlažena i dišne putove treba pročistiti („ispuhati“ nos…).

Preporuča se boravak na otvorenom i do temperature do -10 °C bez vjetra i izražene magle u satima kada je sunce više-manje u zenitu (kasno prijepodne i cijelo poslijepodne).

Djeca, obzirom na dob mogu boraviti vani:

od 10 – 20 minuta za djecu jasličkog uzrasta*

od 20 – 60 minuta za djecu starijeg uzrasta*

*Ovisno o vremenskim prilikama i osjetu hladnoće.

Vrlo je važno djecu prikladno obući i obuti u ovo vrijeme kako bi boravak na otvorenom bio smislen. Odjeća i obuća trebaju biti topla, ali i praktična i funkcionalna kako bi se djeca neometano kretala.

Kako to izgleda u praksi na igralištima naših i vaših vrtića, pogledajte sami. Oduševljenje djece snijegom je univerzalno i nešto što treba poticati. Izrada snjegovića je bila posebno iskustvo. Dječji osmjesi i crveni obrazi objašnjavaju sve.

Kontakt podaci

DJEČJI VRTIĆ PROLJEĆE
Kloštar Ivanić


OIB:72007988952

Matični objekt Naftaplinska 23/a

Tel: 01/2892-545

Fax: 01 3899 006

Ravnateljica: ravnateljica@djecjivrtic-proljece.hr

Ravnateljica izravni telefon: 01 3899 002

Pedagog: pedagog@djecjivrtic-proljece.hr

Pedagog izravni telefon: 01 3899 008

Računovodstvo: djecji.vrtic1@zg.t-com.hr

Računovodstvo izravni telefon: 01 2895 545

Službeni mobitel za upite roditelja:

099 238 65 16

 

Područni objekt Livada

Trg svetog Ivana 1

Tel.: 01 62 64 918

Voditelj objekta: Jelena Marković, odgajateljica

Službeni mobitel: 099 238 65 17

Pretraži sadržaj