POSJET KLOŠTRANSKOJ PEKARNI POVODOM DANA KRUHA

Piše: Zoran Buhač, pedagog

Dani Kruha, nacionalna manifestacija „blagovanja kruha“ za koju bi se poput mnogo toga moglo reći da je „američka izmišljotina“ jer dolazi prije američkog blagdana Dana zahvalnosti koji je u formi upoznavanja i štovanja tradicionalnih vrijednosti hrane i kulture prehrane gotovo jednak na tom kontinentu kao i kod nas. Nama u odgojnom obrazovnim ustanovama taj je period prilika da djecu upoznamo s materijom nastanka kruha, te namirnice za koju danas mnogi stručnjaci govore da je nebi trebali uopće jesti dok je ona neizbježan dodatak pri gotovo svakom obroku. No kruh je više od namirnice, on je simbol blagostanja, a blagostanje se najviše vidi u jesen kada se beru mnogi plodovi. Neki od tih plodova su ključni za nastanak kruha pa su se djeca upoznala sa žitaricama, brašnom, soli, kvascem. Imali su priliku sve to pomiješati i dobiti tijesto koje je raslo dok nije naraslo da ga se stavi u pećnicu i ispeče da se dobije kruh. Pravi vrtićki. Nakon što su apsolvirali praktično znanje djeca su posjetila lokalnu pekarnu gdje im je pekarica odgovorila na sva pitanja o pečenju kruha, ranom buđenju, pecivima i pizzama. Naše su Krijesnice, Ježići i Žabice posjetile pekarnu i svaaki kupili po pecivo za sebe u kojem su kasnije uživali u vrtiću među prijateljima.