VEČER MATEMATIKE 2017

Piše: Zoran Buhač, pedagog

Živimo u vremenu kada na državnoj razini znanje i obrazovanje nikad nije bilo važnije; lome se koplja, i koaliraju vječni  politički neprijatelji, a  sve zbog kurikularne reforme. Svi bi naši političari htjeli najbolje obrazovanje za Vašu djecu, odmah i sada - samo da dobiju Vašu naklonost (kad već Vaša djecu ne mogu glasati), a onda se svađaju jeli kurikulum ili kurikul? I tako to traje, Vaš djeca i dalje odrastaju i obrazuju se u sustavu školstva kojem je cilj samo reproduktivno znanje bez stvaranja spoznaja ili, nedajbože stvaranja i izražavanja vlastitog mišljenja. Nažalost djeca nam se obrazuju u sustavu za sustav u kojem za njih neće biti mjesta i ako u budućnosti neće imati veza i vezica s akterima s početka članka koji su se tako borili za njihovu budućnost, morat će, kao i mnogi drugi, spakirati kofere pa put Europe, i šire…

No situacija ne mora biti tako crna, učenje može biti poticajno za razvoj mišljenja, povezivanja, spoznavanja, zaključivanja, a ne samo za razvoj pamćenja. (Nije li nam, shodno tomu, malo čudno da u Republici Hrvatskoj imamo toliko kvizaša?)

Mi u dječjim vrtićima se trudimo da se učenje djece događa iz iskustva, da nema apriori prihvaćanja spoznaja i velikih istina već da se sve mora istražiti, proučiti, opipati, prevrnuti, rastaviti, obojiti, zalijepiti, otkriti… da bi se stekla neka spoznaja. Matematika je znamo jedna disciplina koja oplemenjuje um u smjeru zaključivanja i povezivanja. Rijetko se može naštrebati, već se mora otkrivati. Mi smo ove godine četvrti put u našem vrtiću organizirali festival matematike pod nazivom Večer matematike u razini nacionalne inicijative od strane Hrvatskog matematičkog društva i potporu Ministarstva znanost i obrazovanja. Naše odgajateljice, potaknute pohvalnim reakcijama nacionalnog organizatora koji uvrstio mnogo naših poticaja u sveobuhvatni priručnik, su i ove godine pripremile mnoštvo novih, zanimljivih aktivnosti kojima je cilj bio poticanja brojanja, zbrajanja, oduzimanja, povezivanja, usvajanja geometrijskih likova i odnosa … Vi, roditelji, ste zajedno s Vašom djecom svojim sudjelovanjem i uključivanjem u ovaj događaj dali potstrek za naš daljnji rad u ovom smjeru koji uvijek uveseljava Vašu djecu. Matematika nikako nije bauk, još samo da ovi koji pišu programe za osnovne i srednje škole to shvate.

Kontakt podaci

DJEČJI VRTIĆ PROLJEĆE
Kloštar Ivanić


OIB:72007988952

Matični objekt Naftaplinska 23/a

Tel: 01/2892-545

Fax: 01 3899 006

Ravnateljica: ravnateljica@djecjivrtic-proljece.hr

Ravnateljica izravni telefon: 01 3899 002

Pedagog: pedagog@djecjivrtic-proljece.hr

Pedagog izravni telefon: 01 3899 008

Računovodstvo: djecji.vrtic1@zg.t-com.hr

Računovodstvo izravni telefon: 01 2895 545

Službeni mobitel za upite roditelja:

099 238 65 16

 

Područni objekt Livada

Trg svetog Ivana 1

Tel.: 01 62 64 918

Voditelj objekta: Jelena Marković, odgajateljica

Službeni mobitel: 099 238 65 17

Pretraži sadržaj