ZELENA ČISTKA U KLOŠTRU 2013.

PIŠE: Minja Jelić, odgajateljica, eko koordinatorica vrtića

Razmišljajući o tome kako obilježiti DAN PLANETE ZEMLJE u Kloštru imali smo na umu više ideja. Odlično se uklopio poziv organizacije ZELENA ČISTKA pa smo odlučili uključiti se u njihovu akciju čišćenja 19. I 20. Travnja. Čistila je cijela Hrvatska.

Prije samog početka akcije razgovarali smo sa djecom. Bili su odlučni u tome da očistimo naš lijepi Kloštar i dogovorili smo se. Napravili smo veliki plakat kojim smo pozvali u akciju roditelje, bake, djedove, susjede. Podijelili smo teritorij: skupina Bubamare (srednja) čistit će bližu okolicu područnog vrtića, skupina Tratinčice (mješovita) čistit će promenadu a skupina Maslačak (starija) čistit će park u kojem se često igramo. Što nam sve treba? Rukavice ili male vrećice da ne zaprljamo ruke, velike vreće za smeće u koje ćemo stavljati otpad, transparenti – da se zna i vidi tko smo i što radimo a na kraju dobra volja i jako grlo za pjevanje.

Teritorij za čišćenje više smo puta obišli, snimili smo situaciju. Djeca su puna uzbuđenja pričala o količini smeća na koje smo naišli, čudili su se tome što ljudi bacaju smeće na ulicu. Čitali smo priču „PISMO IZ ZELENGRADA“ pa su djeca zaključila da smo mi, kao i one silne životinjice iz zelengradske šume, ugroženi smećem koje nas okružuje. Smeće je puno bakterija, ono širi bolesti, pa to već i mi znamo! Potrebno je osvijestiti i odrasle pa i mi vama dragi sumještani Kloštra šaljemo jedno pismo iz Zelenvrtića:

DJEČJE VAM VIJEĆE PIŠE

NE BACAJTE SMEĆE VIŠE!

ODLUČILO NAŠE VIJEĆE

DRAŽE NAM JE IPAK CVIJEĆE

ONO NAM LJEPOTU DAJE

NAŠEM KLOŠTRU BOLJE PRISTAJE

ODNESITE SMEĆE SMJESTA

NA POSEBNA ZA TO MJESTA

NEK LJEPŠE BUDE SVAKOM BIĆU

U NAŠEM KLOŠTAR IVANIĆU

RAZMISLITE SVI O TOM

I VAŠ I NAŠ TO JE DOM!

Mislite da smo prestrogi?! Mi mislimo da imamo pravo to reći i napisati jer se trudimo pa želimo da nas u tome podržite.

19.4. 2013. održali smo planiranu akciju. Od 10 do 11 sati čistili smo Kloštar. Pridružili su nam se samo Barbarin djed, Matina baka i Franova mama. Puno roditelja ispričalo se jer rade ali svejedno bismo voljeli da nas ubuduće bude više. Iako malobrojni, nakupili smo puno smeća i uljepšali okoliš. Od početka do kraja našu akciju pratila je pjesma pa nam je bilo lakše.

Akciju smo zaokružili sadnjom Japanske trešnje u dvorištu centralnog vrtića. Ovo prekrasno stablo donirao nam je privatni poduzetnik iz Kloštra, gospodin Mislav Lukša. Objasnio je djeci cijeli postupak    sadnje i brige o trešnji. Djeca su pomagala pri sadnji i otpjevala EKO HIMNU kako bi trešnja bolje rasla i napredovala.

Moramo ovom prigodom spomenuti da je našem vrtiću obnovljen Eko status i uskoro dobivamo drugu zelenu zastavu. Podizanje zelene zastave bit će za nas jako važna svečanost na koju će biti pozvani roditelji djece vrtića, predstavnici lokalne zajednice, kumovi našeg vrtića, predstavnici Crkve, gospodarstvenici. Dobrodošao je svatko tko nam želi pomoći u daljnjem radu, bilo kao moralna potpora ili kao sponzor vrtića.

Dakle, mi smo za prirodu napravili puno a i dalje ćemo raditi, a vi?

Pozdrav iz vrtića

Kontakt podaci

DJEČJI VRTIĆ PROLJEĆE
Kloštar Ivanić


OIB:72007988952

Matični objekt Naftaplinska 23/a

Tel: 01/2892-545

Fax: 01 3899 006

Ravnateljica: ravnateljica@djecjivrtic-proljece.hr

Ravnateljica izravni telefon: 01 3899 002

Pedagog: pedagog@djecjivrtic-proljece.hr

Psiholog: psiholog@djecjivrtic-proljece.hr

Pedagog / Psiholog izravni telefon: 01 3899 008

Računovodstvo: djecji.vrtic1@zg.t-com.hr

Računovodstvo izravni telefon: 01 2892 545

Administracija: administratorica@djecjivrtic-proljece.hr

Službeni mobitel za upite roditelja:

099 807 71 49

 

Područni objekt Livada

Trg svetog Ivana 1

Tel.: 01 62 64 918

Mobitel: 099 238 65 17

Pretraži sadržaj